Η Ψηφιακή Άνοια των εργαζομένων

Η Ψηφιακή Άνοια αποτελεί μια σύγχρονη απειλή για την υγεία που οδηγεί στην νοητική αποδυνάμωση και οφείλεται στην κατάχρηση της χρήσης τού διαδικτύου και των smartphones.

Αυτή η κατάχρηση προκαλεί γνωστική εξασθένηση, όπως μειωμένη διατήρηση της προσοχής και μειωμένο εύρος μνήμης, εντάσεις και συγκρούσεις στον χώρο εργασίας, κακή ενδοεταιρική επικοινωνία και δυσκολία στην συνεργασία. Η Ψηφιακή Άνοια αποτελεί μια σύγχρονη απειλή για την υγεία, ενώ υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να πάρει τη μορφή επαγγελματικής επιδημίας. Προκαλεί μια αισθητηριακή διαταραχή στον εγκέφαλο από την υπερβολική χρήση τής τεχνολογίας παράλληλα με το παρατεταμένο τεμπέλικο κάθισμα στο γραφείο. Ο όρος «Ψηφιακή Άνοια – Digital Demetria», επινοήθηκε από τον νευροεπιστήμονα Manfred Spitzer για να περιγράψει μια κατάσταση που προκαλείται από την υπερβολική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας με αποτέλεσμα την κατάρρευση των γνωστικών μας ικανοτήτων. Δηλαδή την ικανότητα να σκεφτόμαστε, να λύνουμε προβλήματα ή να κάνουμε τη εργασία μας.

Η χρήση των smartphones διεγείρει την αριστερή πλευρά τού εγκεφάλου, ενώ η δεξιά πλευρά, η οποία συνδέεται με τη συγκέντρωση, παραμένει αναξιοποίητη και τελικά εκφυλίζεται. Η μνήμη έχει μειωθεί, καθώς οι χρήστες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα έξυπνα κινητά για να θυμούνται ακόμη και την παραμικρή πληροφορία. Ο υπερβολικός χρόνος οθόνης μεταβάλλει τον όγκο της φαιάς ουσίας και της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο, αυξάνει τον κίνδυνο ψυχικών διαταραχών και βλάπτει την απόκτηση αναμνήσεων και μάθησης που είναι παράγοντες κινδύνου για άνοια. Η χρόνια αισθητηριακή υπερδιέγερση (δηλαδή ο υπερβολικός χρόνος χρήσης και το συνεχές scrolling) κατά την ανάπτυξη του εγκεφάλου αυξάνει τον κίνδυνο επιταχυνόμενου νευροεκφυλισμού (δηλαδή αμνησία, πρώιμη έναρξη άνοιας).

Οι προτεινόμενες απλές λύσεις από τους ειδικούς είναι: συχνότερη ανάγνωση βιβλίων & τακτική καθημερινή άσκηση, όπως περπάτημα και διατάσεις, δια ζώσης κοινωνικές επαφές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Powered by Apogee IS